De verschillende soorten houtplaten

rockpanel

Er zijn veel platen beschikbaar met hout als hoofdbestanddeel. De ene plaat is beter geschikt voor het maken van meubels en het andere plaatmateriaal is beter geschikt voor het bouwen van diverse constructies. Elke plaat heeft zijn eigenschappen en eigen voordelen.

Rockpanel platen

Rockpanel is een product speciaal bestemd voor het realiseren van daken en gevels. De platen zijn gemaakt op basis van steenwol maar de eigenschappen komen erg overeen met de goede eigenschappen van hout. De platen hebben veel voordelen en zijn brandbestendig omdat het product wordt gewonnen uit stenen vanuit vulkanisch gebied. Rockpanel is gemakkelijk te verwerken met een normale zaag. De platen zijn licht van gewicht en nagels kunnen eenvoudig bevestigd worden zonder voor te boren.

Betonplex platen

Betonplex is gemaakt van multiplex of van spaanplaat met een bovenste laag van epoxy. De toplaag van epoxy zorgt ervoor dat er een slijtvaste en waterdichte plaat ontstaat. Het gladde oppervlak is tevens geschikt om bekisting voor het storten van beton te maken. Het beton komt naderhand eenvoudig los. Betonplex is verder erg geliefd voor het maken van vloeren voor aanhangwagens en bedrijfswagens. De voordelen van betonplex zijn: sterker dan massief hout, het werkt minder dan massief hout, verkrijgbaar in diverse afmetingen, waterdicht en beschikt over een gladde toplaag.

rockpanel

MDF platen

MDF staat voor medium-density fibreboard en deze platen bestaan voornamelijk uit houtvezels en lijm. Het is een goed afwerkingsmateriaal voor kasten, planken en wanden. Ook voor het bouwen van een constructie wordt MDF vaak ingezet. De voordelen bestaan uit: vochtwerende eigenschappen, geschikt voor veel toepassingen, slijtvast en MDF is uitermate goed in vele vormen te zagen door middel van een freesmachine.

Spaanplaten

Spaanplaten bestaat uit houtvezels en ze beschikken niet over een gladde structuur.

Spaanplaat is niet verfijnd en deze platen kunnen goed worden gebruikt voor het maken van ondervloeren, werkbladen en opbergkasten in onder andere garages. De vezelachtige structuur zorgt ervoor dat er wel iets meer afwerking nodig is.

De voordelen van spaanplaten zijn dat ze voordelig in aanschaf zijn en je kunt de platen in diverse afmetingen kopen.