De voordelen van een houten vloer in huis

Wanneer je een vloer gaat uitzoeken dan zal het je direct opvallen hoe ontzettend veel keuze er is. PVC is razend populair, maar zeil of tapijt is lekker goedkoop. Of misschien toch laminaat of beton? De mogelijkheden zijn eindeloos. De meest klassieke en veel voorkomende voer is toch altijd nog de houten vloer. Voor wie twijfelt kun je hier meer leren over dit type vloer en waarom het zo veel gezien is.

Klassiek en tijdloos

Een houten vloer kan overal bij. Dat is geen overdrijving. Houten vloeren zijn zo oud als huizen en passen dus bij uitstek ideaal bij een klassiek interieur. Je ziet ze veel in oude huizen en ze passen ideaal bij bohemian en vintage. Dit zijn echter wel stijlen waar je misschien ook al snel aan denkt als je denkt aan een houten vloer. Maar wist je dat hout ook perfect past bij een modern interieur? Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor licht of juist heel donker geverfd hout. Of ga voor houten vloeren met weinig zichtbare nerven of een bepaald patroon in de vloer, zoals visgraat. Je kunt zoveel kanten op met houten vloeren dat ze eigenlijk bij elke stijl wel passen. 

Duurzaamheid is belangrijk

Houten vloeren zouden volgens sommige mensen niet zo duurzaam zijn. Dat is echter niet waar. Kies een houten vloer van duurzaam verkregen hout en je weet zeker dat het uit een bos komt – en van een boom – die goed is verzorgd en niet onnodig vroeg is gekapt. Hout kan zeker duurzaam zijn en daarvoor moet je letten op bepaalde keurmerken. De andere reden dat hout zo duurzaam is, is omdat het ontzettend lang mee kan gaan. Tenminste, als je er goed voor zorgt. Het is dan belangrijk dat je regelmatig zand en stof verwijdert, en af en toe met vocht schoonmaakt. Niet teveel, want hout kan water goed absorberen en dat wil je niet!