Laadpaal – blijf je publiek laden of toch liever privé?

Laden maar. En dus, betalen maar. Maar wat kost nu eigenlijk een ’tankbeurt’ bij de laadpaal. Bij je eigen paal of bij een openbare? Dit artikel probeert inzicht te geven in de kosten van het laden van je auto-accu. De precieze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van je type auto, de grootte van je accu en op welke manier je laadt. Maar dit artikel hoopt wel een aantal indicaties te geven zodat je weet wat je ongeveer kwijt bent als je op stroom de weg op rijdt. Om meteen al een weggevertje te presenteren: als je publiek laadt ben je duurder uit dan wanneer je via je eigen privé paal laadt.

De prijzen van 2023

Anno 2023 en een beetje afhankelijk van je laadpas ben je bij een publieke laadpaal tussen de 30 en 60 eurocent kwijt per kWh. Ga uit van een halve euro per kWh want je hebt natuurlijk ook abonnementskosten door je laadpas. Heb je geen zin om lang te wachten, dan kun je ook aansluiten bij een snellader. Dan lopen de kosten per kWh wel snel op naar 75 eurocent. Thuis ben je goedkoper uit. Je betaalt dan het tarief volgens je energiecontract. Dat kan nog steeds rond de 25 eurocent schommelen maar de meesten betalen nu 40 eurocent (conform het prijsplafond van 2023) als ze tenminste niet boven het maximum verbruik van 2900 kWh per jaar uitkomen. Heb je thuis nogal wat zonnepanelen? Met de juiste stroompaal kun je dan wel erg goedkoop stroom laden.

Besparingen met een eigen laadpaal

Wat je per laadbeurt betaalt is afhankelijk van de grootte van je auto-accu. Begin 2023 was de gemiddelde grootte van een elektrische auto-accu zo’n 66 kWh. Omdat je gemiddeld 0,17 kWh per kilometer verbruikt, rijd je dan zonder bij te laden meer dan 380 km. Daar ben je thuis zo’n € 27 voor kwijt (prijsplafond prijs) en moet je bij een snellader bijna € 50 neertellen. Drie keer per week thuis laden bespaart je dan zo’n € 3.500 per jaar.

Investeringskosten

Allemaal mooi en aardig en met die cijfers wil iedereen wel een stroompaal naast de voordeur, alleen… je moet eerst wel investeren want zo’n paal haal je niet gratis bij de kringloopwinkel af. Kan dat dan nog wel uit? Eigenlijk best wel, het duurt alleen een tijdje voor je de kosten van zo’n investering eruit hebt. Hieronder enkele grove kostenindicaties die te maken hebben met een eigen stroompaal:

• Standaard laadpaal: € 900

• Installatiekosten: € 400

• Bijkomende kosten: € 200

Met een eigen laadpaal blijf je meer in je beurs houden

Het totaalbedrag van je investering schommelt dan rond de € 1500. Vul je je accu drie keer per week, dan heb je dus binnen een half jaar je investering er al weer uit. De levensduur van de laadpaal is natuurlijk veel langer, dus na een maand of zes ben je bij elke laadbeurt een stuk goedkoper uit dan bij een publieke snel laadpaal. Dat scheelt liefst € 23 per laadbeurt! De conclusie is dan ook dat thuisladen echt goedkoper is. Zeker als je slim bezig bent en je laadt alleen tijdens het daltarief. Of je koppelt je zonnepanelen aan je paal. Ga voor aankoop je wel even goed verdiepen in de mogelijkheden van een slimme stroompaal. 

Laadpalen installeren? Laadpaal Outlet!