Tekenen dat je schoorsteen aan vervanging toe is

Het is gemakkelijk om je schoorsteen te vergeten, maar je moet niet vergeten dat een schoorsteen een belangrijk onderdeel van je huis is. Een kleine breuk in de kruin van je schoorsteen kan zorgen voor een grote verwijde scheur. Er kan meer water binnenkomen via deze grotere scheuren, waardoor je schoorsteen gaat lekken. Weke tekenen zijn er nog meer die aangeven dat je schoorsteen toe is aan vervanging? Lees hier verder!

Je schoorsteen staat scheef

De schoorsteen moeten minstens 60 centimeter van de muur zijn. Anders kun je problemen krijgen met scheuren en/of scheiding van de mortel voegen tussen bakstenen of stenen. Hierdoor kunnen scheuren in je muren, plafonds en vloeren ontstaan. Dit gebeurt als gevolg van uitzetting en krimp in de loop van de tijd. Je moet kijken of je schoorsteen waterpas en loodrecht is. Als je schoorsteen niet perfect recht op de funderingsplaat zit, kan dit problemen veroorzaken met verstopte rookkanalen of zelfs verstoppingen.

Je ondervindt problemen met de schoorsteentrek

Een schoorsteentrek is de luchtstroom door de schoorsteen die kan worden geblokkeerd door puin, roet en creosoot. Als je problemen hebt met je schoorsteentrek, is het misschien tijd om je schoorsteen te vervangen. Je haard of kachel zal niet correct werken als er geen goede luchtstroom is.

Er ontbreken stenen in je schoorsteen of het brokkelt af

Als het metselwerk van je schoorsteen afbrokkelt, kan dit een teken zijn van waterschade in het metselwerk. Als een schoorsteen schade heeft opgelopen door brand, heeft dit ook gevolgen voor de structurele functionaliteit van de schoorsteen. Termieten zijn ook berucht voor het veroorzaken van schade aan metselwerk constructies zoals schoorstenen en open haarden.

Er vormt zich vochtschade, vlekken op de muren en/of uitslag

Als je vochtschade, vlekken op de muren of uitslag in je schoorsteen opmerkt, is dit waarschijnlijk een teken van binnendringend water. Vochtschade kan worden veroorzaakt door lekkende schoorsteenvoeringen of een slecht ontwerp/installatie. Efflorescentie is wanneer de zouten naar het oppervlak van het metselwerk worden geduwd als gevolg van het binnendringen van vocht. Het komt vaak voor in de buurt van voegen in metselwerk of mortel waar er gaten zijn waardoor water gemakkelijk kan binnendringen. Vlekken op de muren geven aan dat er water in je schoorsteen is gesijpeld en mineralen hebben achtergelaten uit het mineralen gehalte, evenals roet van brandend hout.

Je mortel voegen zijn gebarsten, afgebladderd en misvormt.

As de voegen gebarsten of afgebladderd zijn, is het tijd voor vervanging. De mortel is wat je schoorsteen bij elkaar houdt en er mooi uit laat zien. Je kunt scheuren repareren door ze op te vullen met metselcement, maar als de voegen te beschadigd zijn om te repareren, is het tijd voor een nieuwe schoorsteen.

De demper sluit niet goed af

Een goede afdichting is een van de belangrijkste aspecten van het installeren van een nieuwe schoorsteen. Als de klep niet goed afsluit, kun je zowel aan de buitenkant van je schoorsteen als aan de binnenkant schade verwachten. De beste manier om te controleren of de demper van je schoorsteen goed afdicht, is door naar de scharnieren en andere componenten te kijken. Als er onderdelen los zitten of kapot zijn, moeten deze worden vervangen voordat je de demper weer kunt gebruiken.