Voordelen van groene daken voor onze levenskwaliteit

Tegenwoordig winnen nieuwe duurzame praktijken terrein in grote stedelijke centra, dankzij een nieuw bewustzijn dat een evenwichtige economische groei inhoudt, waarbij vooral onze gezondheid en het milieu waarin wij leven worden ontzien.

In deze trend is het groen dak een systeem van vegetale bedekking dat wordt gebruikt in gebouwen en huizen met als hoofddoel de vervuiling te verminderen, daarnaast te dienen als akoestische isolatie en ook de warmte-eilanden in grote steden te verminderen.

Kan elke woning een groen dak hebben?

In principe kan elke woning een groendak hebben. De vegetatielaag kan op elk type constructie worden aangebracht (metaal, beton of hout) en de montage ervan zal afhangen van het type constructie. Het is echter van essentieel belang dat een ingenieur wordt ingeschakeld om te beoordelen of de structuur van het werk het extra gewicht van de begroeiing zal kunnen dragen.

Als het gebouw al bestaat, is het mogelijk het aan te passen met een hervorming in het dak. Er zijn bedrijven die werken met geprefabriceerde modules die veel lichter zijn dan de traditionele aarde modules. Op die manier kunnen zelfs reeds gebouwde huizen een groendak krijgen, op voorwaarde dat de keramische tegels worden verwijderd voor de plaatsing van platen van multiplex.

Hoe wordt het groendak gemaakt?

Het groendak wordt in lagen aangelegd en vormt zo een perfect duurzaam systeem voor het behoud van de planten en de bescherming van de structuur. Na het inschakelen van een ingenieur voor de evaluatie van de werkzaamheden, worden aanpassingen gemaakt en wordt het gehele oppervlak herzien voordat de materialen worden geplaatst. Dit voorkomt toekomstige problemen met infiltraties en lekken.

In eerste instantie wordt de constructie waterdicht gemaakt met een waterdicht membraan. Vervolgens wordt een barrière opgeworpen tegen de wortels van de vegetatie, zodat deze bij de groei geen schade toebrengt aan de basis. Dan is het de beurt aan de laag die verantwoordelijk is voor de waterafvoer. Gewoonlijk wordt geëxpandeerde klei gebruikt, die de waterafvoer vergemakkelijkt, de grond luchtig houdt en ook wortelrot voorkomt.

Vervolgens wordt een doorlatende geotextiele deken geplaatst om te voorkomen dat grond en klei zich vermengen. Vervolgens worden de grond en de vegetatie geplaatst. Het is belangrijk dat de laag gecomposteerde grond ten minste 10 centimeter bedraagt. Afhankelijk van de neerslag index van de regio zal het nodig zijn ook een hulp bevloeiingssysteem te installeren.

Welke vegetatie is het meest geschikt?

Dit is afhankelijk van de dakconstructie. In het algemeen worden inheemse planten gebruikt omdat zij beter bestand zijn tegen klimaatschommelingen. Het is mogelijk om met tuinmeubilair te decoreren en zo een heerlijke ontspanningsruimte te creëren.

Het groen dak wordt ook gebruikt om kleine groentetuintjes en tuinen met bloemen en struiken te laten groeien. Het onderhoud is vergelijkbaar met het schoonmaken van traditionele tuinen en erven. Om het nog gemakkelijker te maken, verdient het de voorkeur langzaam groeiende vegetatie te kiezen.