Wat is een tuinplan?

Wat voor tuin ben je van plan aan te leggen? Misschien gaat je smaak naar een oer-Hollandse tuin met veel tulpen in een dichte, efficiënte en symmetrische ruimte. Of misschien is een Engelse tuin, met statige gazons, hagen en architectonische kenmerken je stijl. Dan is er de Japanse tuin, met een abstract en gestileerd ontwerp met een koivijver en schitterend gekleurde bloemen en bomen. Misschien ben je op zoek naar een functionele tuin met eetbare bloemen, kruiden en groenten.

Ongeacht het type dat je kiest, is het maken van een tuinplan de beste manier om ervoor te zorgen dat het wordt zoals jij dat wilt (Bron:https://www.rainbow-collection.nl/).

Tips voordat je aan je tuinplan begint

Voordat je begint met het plannen van je tuinproject, moet je eerst wat basis informatie verkrijgen, zoals bijvoorbeeld: Vereniging van Eigenaren. Als je eigendom wordt beheerd door een vereniging van huiseigenaren, moet je ervoor zorgen dat je tuinplan aan de vereisten voldoet. Dit kan ook een herziening van je plannen vereisen voordat je kunt beginnen met het installeren van je tuin.

Controleer voordat je gaat graven. Zorg ervoor dat je contact opneemt met je plaatselijke nutsbedrijven voordat je begint te graven om bomen of irrigatieleidingen te planten. De meeste gemeenten hebben een “bel voordat je graaft” service. Deze informatie is te vinden bij jouw desbetreffende gemeente. Ze zullen het pand bezoeken en de locaties van eventuele begraven kabels en leidingen laten zien. Zo zorg je ervoor dat je niet onverhoopt zonder elektriciteit zit of je lekkage maakt.

Bij Voorzieningen

Naast je tuin aanleggen is het ook belangrijk om te denken aan de plaats en ligging van je tuin, krijgen planten genoeg zon of juist te veel? Als dit zo is dan is het ook belangrijk om na te denken over schaduw in je tuin. Moet je schaduw creëren? Dan kan je bijvoorbeeld een uitvalscherm installeren of extra bomen in je tuinplan meenemen. Zo zorg je ervoor dat je planten niet doodgaan op de heetste momenten van de dag of je koi vissen uiteindelijk drijven in het water.