Wonen in een energiecrisis

levensloopbestendige-woning

Het is over het algemeen een lastige keuze om te maken in wat voor een soort huis iemand gaat wonen. Dit ligt aan het budget, de wensen voor het huis, en de locatie. Door de energiecrisis zijn energie prijzen sterk gestegen en wordt dit een steeds belangrijkere factor tijdens het kiezen van een woning. Het kan je namelijk veel geld kosten als je het verkeerde soort huis kiest. De kosten van een nieuw huis kopen of huren kan al torenhoog zijn, dus het is een zwaarwegende beslissing. Ga je voor een appartement of juist een notariswoning? Er zijn een aantal cruciale factoren.

Grote familie, lage kosten

Er zijn veel eisen die een familie stelt aan een huis. Graag een grote tuin, een huis met genoeg slaapkamers en veel opslag. Hierin kan een familie goed groeien en hoeft er minder vaak gezocht worden naar een beter alternatief. Een vrijstaand huis heeft vaak meer oppervlakte, wat tegelijkertijd betekent dat er meer kosten vallen om die ruimtes op te warmen voor de hele familie. Er moet vooral gelet worden op de isolatie. Dit gaat een groot verschil maken in de energie rekening. Een optie die vaak minder aantrekkelijk wordt gevonden is een kangoeroewoning terwijl dit juist op het gebied van energiebesparing een hele goede optie is.

Warm door de buren

Een kangoeroewoning, of een halfvrijstaand huis, heeft vaak een kleinere oppervlakte die dus ook minder kost om op te warmen. Doordat er aan een zijde een ander huis aan vast zit wordt de hitte beter vastgehouden in een huis. Dit is vooral zo als de buren ook actief wonen in het huis en het warm houden. Zo kunnen mensen samen met hun buren op de energierekening besparen in tijden waarin iedereen het het meeste nodig heeft. Daarom is het verstandig om een kangoeroewoning niet meteen van de lijst af te schrappen. Kleinere families kunnen van ditzelfde effect genieten in een appartementencomplex. Er zijn verscheidene verschillen en elke familie zal een unieke oplossing vinden.